Ušetříte s námi ročně
více než 115 770
TIP: Jak získat slevu?
  • 1. Formulář vyplníte za 1 minutu
  • 2. Obratem Vám zavoláme s kalkulací slevy
  • 3. Vše potřebné za Vás bezplatně vyřídíme
  • 4. Ušetříte s námi až 115 770 Kč ročně

Čtvrtý mobilní operátor na českém trhu


20. 06. 2024

Čtvrtý mobilní operátor na českém trhu

Je logické, že se to stávajícím mobilním společnostem nelíbí, že by se na trhu měl objevit další hráč. Zpočátku se hovořilo, že tomu tak bude nejprve po roce 2020, dnes však již víme, že je možné, aby tomu tak bylo již letos.

Z dohody Mezinárodní telekomunikační unie a následného rozhodnutí Evropské komise a české vlády, dojde k uvolnění části televizního pásma 700 MHz, které připadne mobilním sítím. To dá šanci novému operátorovi a jelikož ve stejnou dobu skončí vysílání DVB-T a odstartuje i DVB-T2. Vítězové aukce, která se bude konat v letošním roce, pak mohou toto pásmo využít k vytvoření mobilní sítě i televize. Hrozí zde však i to, že by si uvolněné pásmo rozebrali stávající společnosti. ČTÚ si chce však vymínit, že zde bude prostor i pro nováčka. Stávající operátoři dostanou možnost až potom, co o bloky nebude mít nikdo zájem.

Zájemce však existuje

Zájemce o tuto frekvenci však je a není malý. Toho se stávající společnosti bojí. ČTÚ chce nováčkovi poskytnout další výhodu. Stávající operátoři by mu totiž po dobu 5-6 let museli poskytovat tzv. národní roaming a to za nediskriminačních podmínek přístup k hlasovým, SMS a datovým službám. To proto, aby nováček na českém trhu mohl nabízet první tarify, i když ještě nebude mít plně vybudovanou síť. Novou podmínkou bude i poskytování PPDR služeb pro komunikaci bezpečnostních složek. Z toho vyplývá i povinnost pokrývat i specifické oblasti a budovy. Bude zde i podmínka ochrany před rušením televizního příjmu.

Jak je tomu prozatím

Aktuálně je v Česku aktivních 14,5 milionu SIM karet. 93% využívá služby mobilních operátorů a zbytek se připojuje přes virtuální mobilní operátory.

Spočítejte si úsporu a ušetřete:

Tento článek naleznete v kategorii

Podobné články


Jak přejít k jinému operátorovi a nechat si staré číslo?

Jak přejít k jinému operátorovi a nechat si staré číslo?

Díky změněnému zákonu v roce 2014 odchod k jinému operátorovi nebylo nic snadného. Pokud jste se rozhodli změnit operátora, hrozili vám velké sankce. Nová novela zákona o elektronických komunikacích opět umožní svobodný odchod bez sankcí a ještě k tomu rychleji.

Datum: 15. 07. 2024
Kategotrie:
Celý článek
Jaký první telefon vybrat dítěti

Jaký první telefon vybrat dítěti

Stále se vedou debaty o tom, kdy je ta nejvhodnější doba pořídit dítěti mobil. Věk se však rok od roku snižuje. Ve své kapse ho má tak už skoro každý prvňáček. Tento věk však není považován za ten nejlepší. Odborníci se shodují, že darovat dítěti mobilní telefon, je vhodnější mezi osmým a devátým rokem, kdy dítě už plynule čte a píše.

Datum: 24. 07. 2024
Kategotrie:
Celý článek
Jak prodloužit výdrž baterie mobilu

Jak prodloužit výdrž baterie mobilu

Trápí vás, že váš telefon vydrží po nabití jen tak krátce? Nabíjíte ho několikrát denně a je to stále bezvýsledné? Víme proč. Máme pro vás několik tipů, které vám pomohou prodloužit výdrž baterie vašeho mobilního telefonu.

Datum: 08. 07. 2024
Kategotrie:
Celý článek