Ušetříte s námi ročně
více než 115 770
TIP: Jak získat slevu?
  • 1. Formulář vyplníte za 1 minutu
  • 2. Obratem Vám zavoláme s kalkulací slevy
  • 3. Vše potřebné za Vás bezplatně vyřídíme
  • 4. Ušetříte s námi až 115 770 Kč ročně

I přes neustálé zdražování, zájem o hypotéku neklesá


25. 07. 2024

I přes neustálé zdražování, zájem o hypotéku neklesá

Již před dvěma lety začaly první změny ohledně hypoték. Stalo se tomu tak na doporučení České národní banky. Té to však nestačilo a tak v červnu tohoto roku přišla s ještě přísnějšími nařízeními. Jenže s nimi se zdá, že na hypotéku už dosáhne pouze elita.

Od října pak došlo k dalším změnám ve světě hypoték. Zpřísnil se ještě více přístup k vlastnímu bydlení lidem s nižším příjmem, mladým rodinám s dětmi, které mají k dispozici pouze jeden plat.

Postupné omezování hypoték

Nejprve byly zakázány 100% hypotéky. Od října 2016 byly poskytovány úvěry v maximální výši 85-95%. To, ale nestačilo a tak v dubnu bylo doporučeno poskytovat úvěry pouze v maximální výši 80-90%. Musíte se ještě k tomu vlézt do 15% objemu. To logicky vedlo ke zdražování hypoték. ČNS však tato opatření nestačila a tak od října opět přitvrdila.

Kdo vlastně teď na hypotéku vůbec dosáhne?

Je to těžké. Výše dluhu by po novém neměla přesáhnout devítinásobek ročního čistého příjmu žadatele. Žadatel by přitom neměl na splátku dluhu vynakládat více než 45% svého měsíčního čistého příjmu. Toto se týká nových úvěrů.

I přes tuto skutečnost zájem o hypotéky doposud nepolevil. Banky naopak trhaly rekordy. Odborníci však předpokládají, že výrazný pokles teprve přijde a bude na přelomu starého a nového roku. A myslí si, že zájem o hypotéku klesne až o ⅓.

Českou národní banku však znervózňuje i růst cen nemovitostí

S čím ČNS nepočítala, je růst cen nemovitostí, k němuž také došlo. V roce 2017 u nás přitom rostly nejrychleji v celé Evropské unii. Někde to bylo až o 16%. Řada bytů byla přitom nadhodnocena, a to i o 14%. Díky tomu se vlastnictví nemovitostí stává pro běžného člověka nedosažitelným snem.

A jak se zdá, může být ještě i hůř, protože ani tato opatření ČNS neuspokojila.

Spočítejte si úsporu a ušetřete:

Tento článek naleznete v kategorii

Podobné články


Jak ušetřit při rekonstrukci domu

Jak ušetřit při rekonstrukci domu

Rekonstrukce domu není levnou záležitostí. Šetření na levném materiálu a neosvědčených řemeslnících se nevyplácí. Co vám tedy může ušetřit peníze?

Datum: 27. 06. 2024
Kategotrie:
Celý článek
Daň z nemovitostí v roce 2019

Daň z nemovitostí v roce 2019

K novinkám tohoto roku je i platba daně z nemovitých věcí. Jde o domy, byty, garáže, všechny další budovy, pozemky i vodní plochy, které jsou evidovány v katastru nemovitostí. Daň z nemovitosti přitom neplatí pouze jeho majitel.

Datum: 20. 06. 2024
Celý článek
Končí vám fixace hypotéky v letech 2019 a 2020? Neváhejte!

Končí vám fixace hypotéky v letech 2019 a 2020? Neváhejte!

Aktuálně sazby úroků u hypoték přesáhly 3%. Ponejvíce se pohybují v rozmezí 3,09-3,59%. Výše se samozřejmě odvíjí od výše poskytnutého úvěru a výše procentuální částky braného úvěru. Může se proto předpokládat, že v následujících 3 letech  dojde k dalšímu zvyšování sazeb. Předpokládá se, že do roku 2020 stopne až na 4,5%.

Datum: 22. 06. 2024
Kategotrie:
Celý článek