Ušetříte s námi ročně
více než 115 770
TIP: Jak získat slevu?
  • 1. Formulář vyplníte za 1 minutu
  • 2. Obratem Vám zavoláme s kalkulací slevy
  • 3. Vše potřebné za Vás bezplatně vyřídíme
  • 4. Ušetříte s námi až 115 770 Kč ročně

Daň z nemovitostí v roce 2019


20. 06. 2024

Daň z nemovitostí v roce 2019

K novinkám tohoto roku je i platba daně z nemovitých věcí. Jde o domy, byty, garáže, všechny další budovy, pozemky i vodní plochy, které jsou evidovány v katastru nemovitostí. Daň z nemovitosti přitom neplatí pouze jeho majitel.

Jak to je

Daň z nemovitostí se jako jediná přiznává a také platí dopředu. Týká se to přitom jak pozemků, tak i staveb a bytových jednotek. Konečnou cenu určují metry čtvereční a následně sazby a koeficienty. Sazby najdete v pokynech k daňovému přiznání. Koeficienty určují jednotlivé radnice. Každá obec může stanovit jeden místní koeficient ve výši 2, 3, 4 nebo 5. Přiznání se podává v papírové podobě buď osobně, nebo poštou. V případě, že jste vlastníkem datové schránky, musíte použít výhradně elektronickou formu. Pokud by k tomu tak nebylo, hrozí vám pokuta ve výši až 2000 korun.

 

Daně z nemovitosti musíte podat do 31. 1. 2019. Pokud už jste toto daňové přiznání k nemovitosti už někdy v minulosti podávali, a vaše údaje se nijak nezměnily, přiznání podávat nemusíte, automaticky v květnu obdržíte složenku s výší úhrady. Do poloviny března pak můžete zažádat o zaslání platebních údajů na e-mail. Daň pak musíte zaplatit do konce května tohoto roku. Učinit tak můžete převodem, poštovní poukázkou, ale i hotově na finančním úřadu nebo pokladně České národní banky, nebo prostřednictvím SIPO. V případě, že je platba nad 5000 korun, je možno platbu rozpůlit a druhou platbu zaplatit až do konce listopadu. Od platby budete osvobozeni jen v případě, že by poplatek byl nižší než 30 korun.

Pokuta a penále

Pokud jste takové přiznání nepodali a ani nereagovali na výzvu finančního úřadu, zaplatíte pokutu. Jeho minimální výše činí 500 korun. Opoždění je možné pouze o 5 dnů. Pátý den musí být doručeno. Za delší prodlení pak naskakuje penále o 0,05% z vyměřené daně za každý den zpoždění. Maximálně však jde o 5% a do 300 0000 korun. Pokuta se promíjí, pokud je nižší než 200 korun.

Spočítejte si úsporu a ušetřete:

Tento článek naleznete v kategorii

Podobné články


Jak ušetřit za bydlení

Jak ušetřit za bydlení

Platby za bydlení patří k těm nejvyšším položkám z rodinného rozpočtu. I když se to zdá nemožné, stále existují cesty a vy máte možnosti, jak své náklady za bydlení celkem jednoduše snížit.

Datum: 26. 06. 2024
Kategotrie:
Celý článek
Jak spořit peníze

Jak spořit peníze

Statistiky jsou neúprosné. Podle posledních průzkumů neumíme šetřit. I když netrpíme nouzí a výplaty máme okolo 100 000, fungujeme od výplaty k výplatě. Vůbec nejhůře na tom jsou přitom mladí, kteří se nedívají do budoucnosti. Přitom šetřit peníze je potřeba. Ideální by bylo, kdyby každý měl na účtu v záloze alespoň tři měsíční výplaty.

Datum: 28. 06. 2024
Kategotrie:
Celý článek

Pozor, na triky bank, ať se vám běžný účet zdarma neprodraží!

V dnešní době již téměř každá banka nabízí vedení běžného účtu zdarma. Je to chvályhodné, ale také i jedno velké ALE. Banky totiž vedení běžného účtu ZDARMA nějakým způsobem omezují, takže když se to tak vezme, nakonec nějaké peníze s provozem svého bankovního účtu zaplatíte skoro pokaždé. Dávejte si proto pozor a podívejte se s námi, jak se můžete zbytečnému placení vyhnout.

Datum: 05. 07. 2024
Kategotrie:
Celý článek