Ušetříte s námi ročně
více než 115 770
TIP: Jak získat slevu?
  • 1. Formulář vyplníte za 1 minutu
  • 2. Obratem Vám zavoláme s kalkulací slevy
  • 3. Vše potřebné za Vás bezplatně vyřídíme
  • 4. Ušetříte s námi až 115 770 Kč ročně

Jak mít osobní finance pod kontrolou


24. 07. 2024

Jak mít osobní finance pod kontrolou

Spadnout do dluhů, je snadné. Vykládat by o tom mohli všichni ti, co se potýkají s osobním bankrotem anebo je nahánějí exekutoři a že jich u nás není málo. O tom, jak se budete mít, nerozhoduje pouze váš příjem a výška půjčky, ale hlavně vy samotní. Mít hodně peněz totiž ještě nemusí vždy představovat být také bohatý.

Co je bohatost

Myslíte si, že se bohatství skrývá ve značkovém oblečení, drahém autě anebo v luxusně vybaveném bytě? Vážně? I přes to, že na to všechno každý měsíc platí desítky tisíc, nemá žádné úspory a při prvním nejbližším problému přijde absolutně o všechno?

Je to omyl.

Více movitý je nakonec ten, kdo vypadá obyčejně. Jeho bydlení taky ničím nevyniká a chodí buď pěšky anebo má běžné auto. Nějak moc neutrácí. Vyhýbá se půjčkám, nemá dluhy, utrácí s rozumem a má i něco našetřeno. Schopnost z každé výplaty našetřit si i tu nejmenší částku,

O tom, jak se máte, nesouvisí vždy s výplatou

Je to ryze o tom, jak umíte plánovat, hospodařit s financemi, jak jste na tom po psychické stránce i jak na tom jsou vaše rodinné vztahy. To, jak se stavíme k penězům, máme od našich rodičů. Pokud nám nikdy nenastavili nějaká smysluplná pravidla již od dětství, máte velký předpoklad, že se v tom budete pěkně plácat. Tam, kde ta pravidla jsou, je to velkou devizou do budoucna. Bohužel si od rodičů bereme spíše to špatné a k tomu patří dojem, že bohatí jsou špatní, peněz bude vždycky málo, s penězi jsou jen potíže, chytří vydělávají méně než hloupí a prací, kterou milujete, si nikdy pořádně nevyděláte. Pokud chcete být ve svém životě finančně úspěšní, zbavte se těchto hloupostí.

Jak se dostat ze špatné finanční situace

Základem každé domácnosti je domácí rozpočet. Díky němu budete vědět o tom, jaký máte příjem, i to, kolik peněz vám zbyde, když zaplatíte všechny povinné platby. Když budete vědět rozdíl mezi příjmy a dalšími výdaji, budete vědět, kolik peněz budete muset rozdělit mezi úspory a výdaje. Vědět také budete, jestli si budete moci dovolit úvěr a v jaké výši. Pak si můžete vytvořit finanční plán na celý rok. Když si své výdaje budete zapisovat přesně, budete brzy vědět, za co utrácíte nejvíce a zda na seznamu nemáte nějaké zbytečné výdaje.

Když dluhy, tak s rozumem

Je celkem přirozené, že se dnes bez půjčky nejspíše neobejde. Pokud půjčku používáte na nákup vozidla nebo vlastního bydlení, je to rozumné. Rozhodně si však nepůjčujte, když na to nemáte a nejste schopni to splácet.

Spočítejte si úsporu a ušetřete:

Tento článek naleznete v kategorii

Podobné články


Jak ušetřit za energie v domácnosti

Jak ušetřit za energie v domácnosti

Zdá se vám, že děláte vše, abyste co nejvíce ušetřili, ale ony neustále zvyšující ceny jsou tak trochu proti vám. Je vůbec možné ještě nějakým způsobem ušetřit? Máme pro vás pár tipů, které by mohly být ve vaší snaze efektivní.

Datum: 26. 07. 2024
Kategotrie:
Celý článek
Největším žroutem energie v domácnosti je moderní televizor

Největším žroutem energie v domácnosti je moderní televizor

Snažíte se ušetřit za platbu elektřiny a vaše snaha se zdá být marná? Účet za elektrickou energii místo poklesu neustále narůstá a vy marně uvažujete, který žrout v domácnosti ještě vyměnit, abyste uspořili? Pokud jste vyměnili chladničku, pračku a žehličku, zamiřte do svého obýváku. Za zvyšující spotřebou totiž bude nejspíše vaše nová velká super moderní televize.

Datum: 17. 07. 2024
Kategotrie:
Celý článek

Americká hypotéka nemusí být pouze od banky

Chystáte si vzít půjčku? Vybírejte s rozvahou. Výši splátek si nastavte tak, aby nedošlo k výraznému snížení vaší původní standardní životní úrovně. Splátky by nikdy neměly přesáhnout 50% výši vašich příjmů. Aby tomu tak vskutku bylo, při výběru půjčky se proto zaměřte na to, jaká je úroková sazba, RPSN a také i na to, od koho si půjčujete.

Datum: 03. 07. 2024
Kategotrie:
Celý článek