Ušetříte s námi ročně
více než 115 770
TIP: Jak získat slevu?
  • 1. Formulář vyplníte za 1 minutu
  • 2. Obratem Vám zavoláme s kalkulací slevy
  • 3. Vše potřebné za Vás bezplatně vyřídíme
  • 4. Ušetříte s námi až 115 770 Kč ročně

Největším žroutem energie v domácnosti je moderní televizor


17. 07. 2024

Největším žroutem energie v domácnosti je moderní televizor

Snažíte se ušetřit za platbu elektřiny a vaše snaha se zdá být marná? Účet za elektrickou energii místo poklesu neustále narůstá a vy marně uvažujete, který žrout v domácnosti ještě vyměnit, abyste uspořili? Pokud jste vyměnili chladničku, pračku a žehličku, zamiřte do svého obýváku. Za zvyšující spotřebou totiž bude nejspíše vaše nová velká super moderní televize.

Televize patří k základním prvkům každé běžné české domácnosti. V posledních letech vládne trend, kdy jejich velikost neustále narůstá. Moderní a velice žádané jsou LCD, LED i plazmové obrazovky. Slibují lepší obraz i různé efekty. I když se nás výrobci snaží přesvědčit, že jejich spotřeba s velikostí nemá nic společného, opakované měření EU dokazují, že ve skutečnosti je tomu jinak. Podle zjištěných výsledků tak nakonec moderní televizory mohou představovat až deseti procentní spotřebu z celkové spotřeby domácnosti. Jde tak v současnosti o největšího domácího žrouta.

Klamou nás výrobci televizorů?

Není to tak jednoznačné. Když vezmeme kupříkladu kauzu Samsungu, jenž se potýkal s nařčením, že údajně podvádí při testování energetické náročnosti televizorů. Organizace d’Test zjistila, že vskutku existuje patrný rozdíl mezi spotřebou v základním nastavení televize a spotřebou po vylepšení obrazu. Dle Jana Hroudy z d’ Testu však Samsung nepodvádí v tom smyslu, že by televizory uměle manipuloval se spotřebou při testování. Spotřeba při přehrávání originální a modifikované sekvence byla prakticky totožná, tedy porovnatelná se spotřebou při přehrávání běžných filmových scén.

V čem to tedy je?

Je to jednoduché, ve sledování energetického štítku. Ten vám odhalí, jaká je roční spotřeba daného elektrického přístroje při aktivním provozu, jaká je jeho spotřeba při provozu (standardizovaný výkon ve wattech), velikost uhlopříčky a třídu energetické náročnosti. Nejmenší spotřebu přitom mají televizory s energetickou třídou A+++.

Co udělat, aby televize zbytečně “nežrala”?

Kromě sledování energetického štítku můžete provést ještě i další úsporná opatření. Jde například o nastavení jasu u televize. Jeho spotřeba je poměrně vysoká, a proto by neměla svítit více, než je doporučováno výrobcem televizorů. Pozor si také dejte na způsob zapínání. Pohotovostní režim spotřebovává více energie. Pokud proto televizi neužíváte delší dobu, vypněte ji úplně. Neužívejte televizi jako zvukovou kulisu. V případě, že ji nesledujete, radši si zapněte rádio.

Spočítejte si úsporu a ušetřete:

Tento článek naleznete v kategorii

Podobné články


Jak ušetřit za energie v domácnosti

Jak ušetřit za energie v domácnosti

Zdá se vám, že děláte vše, abyste co nejvíce ušetřili, ale ony neustále zvyšující ceny jsou tak trochu proti vám. Je vůbec možné ještě nějakým způsobem ušetřit? Máme pro vás pár tipů, které by mohly být ve vaší snaze efektivní.

Datum: 26. 07. 2024
Kategotrie:
Celý článek
Jak ušetřit mobilní data

Jak ušetřit mobilní data

Jen málokdo se dnes obejde bez internetového připojení. Aby vše fungovalo,neobejdete se bez mobilních dat. Bohužel i přes sebelepší tarif je snadné je rychle vyplýtvat. Co si budeme povídat, balíčky nabízené operátory jsou v dnešní době dost nedostatečné. Jejich cena je přitom stále vysoká. I proto si lidé kladou otázku, jak je co nejlépe ušetřit.

Datum: 27. 07. 2024
Kategotrie:
Celý článek
Méně peněz od ledna dostanou i zelené elektrárny

Méně peněz od ledna dostanou i zelené elektrárny

Kromě toho, že od ledna za elektřinu více zaplatíme, zároveň se také snížil i příspěvek na elektřinu vyrobenou v obnovitelných zdrojích. Už několik let přitom na tyto elektrárny přispívají i běžné české domácnosti.

Datum: 21. 06. 2024
Kategotrie:
Celý článek