Ušetříte s námi ročně
více než 115 770
TIP: Jak získat slevu?
  • 1. Formulář vyplníte za 1 minutu
  • 2. Obratem Vám zavoláme s kalkulací slevy
  • 3. Vše potřebné za Vás bezplatně vyřídíme
  • 4. Ušetříte s námi až 115 770 Kč ročně

Jak ušetřit na osvětlení


18. 07. 2024

Jak ušetřit na osvětlení

Zvažujete jak byste ještě mohli ušetřit na osvětlení interiéru? V domácnosti je možno použít hned několik typů světelných zdrojů. Ne všechny se však hodí do každého prostoru. Při volbě úsporného osvětlení je nutné si především ujasnit, co od osvětlení v dané místnosti vlastně očekáváte. A také si uvědomit, že kromě světla, osvětlení v domu vytváří i určitou atmosféru.

Klasické žárovky stále ještě nejsou minulostí

Ačkoliv EU před časem zakázala prodej klasických žárovek, v obchodě je přesto můžete koupit, byť oficiálně jako typ technického osvětlení. Jen jsou 10x dražší. Mnoho lidí pro ně má však stále slabost pro jejich snadný způsob užití. Jenomže faktem je, že tyto žárovky moc plusů nemají, jsou nehospodárné, mají krátkou životnost (asi jen 1000 hodin) a 95% spotřebované energie jde na tvorbu tepla a pouhých 5% na světlo. Pozitivní na nich tedy je snad jen ta cena.

Nejvýhodnější jsou kompaktní zářivky

Tím nejhospodárnějším osvětlením jsou kompaktní zářivky. Ano, jsou dražší, ale pokud zvolíte ověřenou značku a dáte si pozor na délku životnosti, vyplatí se vám to. Délka životnosti kompaktních zářivek se přitom pohybuje okolo 3000 až 15000 hodin podle typu. Pozor, nejde však o úsporné osvětlení!

LED osvětlení

Vůbec tu nejjednodušší cestu k úsporám představuje výměna klasických žárovek za LED žárovky. Jde totiž o osvětlení s mnoha násobně nižší spotřebou elektřiny a také i delší životností. Pozitivní také je, že jejich cena také neustále klesá. Stále jsou však dražší než běžné žárovky. Nutno však uvažovat ekonomicky. Když si srovnáte jejich cenu a životnost, dojde vám, že se vám počáteční výdaje velmi brzy vrátí.

Volba té správné žárovky do daného interiéru

Vzhledem k tomu, že se kompaktní zářivky rozsvítí až po několika minutách provozu, nehodí se do místností, kudy jenom procházíte nebo pobýváte poskrovnu, ale tam, kde svítíte dlouhodobě. Naopak LED žárovky se rozsvítí ihned a v plné intenzitě, takže je ji možné užívat i do prostor, jak s dlouhodobým, tak i krátkodobým osvětlením. Vhodné jsou i pro užití ve venkovních prostorech, jelikož jim nevadí zima.

Spočítejte si úsporu a ušetřete:

Tento článek naleznete v kategorii

Podobné články


TOP 5 tipů, jak ušetřit na vytápění i během kruté zimy

Příjemné teplo v zimním období je příjemné, horší jsou pak ty účty za topení. Je ještě vůbec možné náklady za topení nějakým způsobem snížit? Nejde však o to, připravit se o příjemné teplo a zimu prožít v několika navrstvených svetrech..

Datum: 01. 07. 2024
Kategotrie:
Celý článek
Jak mít osobní finance pod kontrolou

Jak mít osobní finance pod kontrolou

Spadnout do dluhů, je snadné. Vykládat by o tom mohli všichni ti, co se potýkají s osobním bankrotem anebo je nahánějí exekutoři a že jich u nás není málo. O tom, jak se budete mít, nerozhoduje pouze váš příjem a výška půjčky, ale hlavně vy samotní. Mít hodně peněz totiž ještě nemusí vždy představovat být také bohatý.

Datum: 24. 07. 2024
Kategotrie:
Celý článek
Vedle elektřiny nahoru letí i nahoru i plyn, jak dlouho to vydrží?

Vedle elektřiny nahoru letí i nahoru i plyn, jak dlouho to vydrží?

Rok 2019 začal s dost výrazným průvanem v našich peněženkách. Zdražilo toho spousta. Nejvíce však elektřina. Jenže, jak se zdá, tím to nekončí. Velmi brzy to nevydrží ani plyn.

Tam to však nebude tak jednotné.

Datum: 21. 06. 2024
Kategotrie:
Celý článek