Ušetříte s námi ročně
více než 115 770
TIP: Jak získat slevu?
  • 1. Formulář vyplníte za 1 minutu
  • 2. Obratem Vám zavoláme s kalkulací slevy
  • 3. Vše potřebné za Vás bezplatně vyřídíme
  • 4. Ušetříte s námi až 115 770 Kč ročně

Telefonní operátoři u nás již brzy zlevní volání ze zahraničí


12. 07. 2024

Telefonní operátoři u nás již brzy zlevní volání ze zahraničí

Kritika českých telefonních operátorů v posledních letech gradovala. Vše vyvrcholilo konečným rozhodnutím Evropské komise, která jim nařídila zlevnit své roamingové služby. A tak se tomu i stalo. Od dubna roku 2016 museli mobilní operátoři chtě, nechtě, svým klientům představit nové (mnohem levnější) mobilní a datové služby.

Ani do těchto cen se jim příliš nechtělo a tak zlevnili jen to, co museli a ostatní služby nechali bez úlev. I přes tuto skutečnost stále vychází dráže než v ostatních zemích Evropské unie.

Nařízení Evropské unie

Evropská komise vydala platné nařízení, jímž se musí řídit všechny země patřící do EU. Tedy i Česká republika. Přes protest a nesouhlas zdejších mobilních operátorů jim nezbylo nic jiného než se novou regulací řídit. A proto u nás došlo k zlevnění roamingových služeb.

Co to znamená?

Řada mobilních operátorů byla kvůli tomu donucena přehodnotit svou nabídku služeb . Některé stávající tarify byly proto zrušeny. Místo nich pak vznikly nové. Některé z nich dokonce nabízí i cestovní pojištění.

Mobilní služby jsou u nás stále nejdražší

Mobilní služby v České republice patří k těm nejdražším ze všech zemí Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj OECD. Prokázaly to analýzy společnosti Strategy Analytics. Jde o každoročně prováděnou analýzu, v níž se srovnává 11 kategorií tarifů. Jednotlivé tarify přitom nabízí nabídky pro firmy i běžné zákazníky. Všímají si přitom počtu hovorů, poslaných esemesek a vyčerpaných mobilních dat. V konečném výsledku naše země i přes tu skutečnost, že na konci roku ceny mobilních a datových služeb klesly, hluboce propadla. Obsadila totiž 30. místo z celkových 34 zemí. Tento stav je zajímavý i proto, že vysoké ceny mobilních tarifů neklesají i přes tu skutečnost, že je zde rok od roku více operátorů. Jen v roce 2015 jich tu bylo na 167. Trend bude přitom stále narůstat. Úspěšní podle odborníků budou pouze ti, kteří k výhodným cenám za své služby nabídnou i nějakou další přidanou hodnotu, jako cestovní pojištění anebo dodávku energií.

Spočítejte si úsporu a ušetřete:

Tento článek naleznete v kategorii

Podobné články


Senát chce vrátit práva zákazníkům

Senát chce vrátit práva zákazníkům

Tento rok čeká v resortu telekomunikací řada změn. Telekomunikační zákon bude totiž opět upraven. Senátu se nelíbí jednání operatorů. K nejskandálnějšímu chování přisuzují to, že si operátoři mění zákaznické smlouvy, jak je napadne. Nová podoba zákona by jim v tom měla zamezit. Práva by se totiž měly opětně vrátit do rukou zákazníků. S plánovanými změnami souhlasí i Ministerstvo průmyslu a obchodu.

Datum: 13. 07. 2024
Kategotrie:
Celý článek
Stát chce zkrotit předražená data

Stát chce zkrotit předražená data

To, že jsou u nás mobilní data dražší než v zahraničí, není nic nového. Vše se však má od léta radikálně změnit. Schválena totiž byla nová novela, která zcela radikálně změnila v naší zemi postavení mobilních operátorů. Kromě slev a vrácení práv zákazníkům, má nová novela umožnit úřadům lepší kontrolu a rozšíří jí pravomoci.

Datum: 15. 07. 2024
Kategotrie:
Celý článek
Internet v zahraničí

Internet v zahraničí

Internet v zahraničí je velmi drahý. Je spojen nejen s velkou spotřebou dat, ale i s vysokými cenami. Na rozdíl od cizinců, tak Čecha v za hranicemi poznáte podle toho, že zuřivě nesurfuje, ale nosí mobil v kapse a v ruce třímá stále ještě papírové průvodce.

Datum: 14. 07. 2024
Kategotrie:
Celý článek