Ušetříte s námi ročně
více než 115 770
TIP: Jak získat slevu?
  • 1. Formulář vyplníte za 1 minutu
  • 2. Obratem Vám zavoláme s kalkulací slevy
  • 3. Vše potřebné za Vás bezplatně vyřídíme
  • 4. Ušetříte s námi až 115 770 Kč ročně

Termínované vklady


23. 07. 2024

Termínované vklady

Termínované vklady nabízí banky i družstevní záložny. Na rozdíl od běžných spořících účtů, na těchto musí peníze zůstat po určitou smluvenou dobu. Jeho velkou výhodou jsou vysoké úroky. Pokud si vyberete ten s nejvyšším, jde o velmi výhodné spoření.

Co jsou termínované vklady

Termínované vklady nejsou nikterak složité. Jednorázově na ně vložíte minimální vklad, který se pohybuje v řádech několika desetitisíců a na tyto peníze pak nesmíte po několik týdnů, měsíců nebo let sáhnout. Pokud byste je chtěli vybrat dříve, zaplatíte sankci.

O penězích na účtu

Peníze na tomto vkladu jsou ze zákona pojištěné do 100% a do hodnoty 100 000 eur. V družstevních záložnách se však kromě vkladu musíte uvázat ještě s dalšími prostředky ve formě členského vkladu, který činí minimálně desetinu sumy, kterou tam člověk vložil.Tento vklad však není chráněn pojištěním vkladů.

Vklady obvykle jsou:

Termínované vklady se obvykle dělí podle vázací doby na krátkodobé vklady, když jde o dobu 7 dní až 1 rok, středně dlouhé vklady (s délkou 2-3 roky) a dlouhodobé termínované vklady, když byly peníze vloženy na 4 roky a více.

Čím déle necháte peníze ležet na účtu, tím vyšší úrok dostanete. Úrok přitom může být fixní nebo také variabilní. Fixní je pevně stanovený úrok, který se po celou dobu trvání vkladu už nemění. Variabilní úrok je pohyblivý, podle situace na trhu a sazeb vyhlášených Českou národní bankou.

Jak se dostanu k penězům

V den, kdy se vaše vložené finanční prostředky uvolní, můžete je vybrat, nebo převést na jiný účet. U cyklického účtu je možno vklad navýšit anebo snížit. Pokud uvolňovací den připadne na nepracovní den, peněžní prostředky jsou uvolněny následující den.

 

Spočítejte si úsporu a ušetřete:

Tento článek naleznete v kategorii

Podobné články


Vedle elektřiny nahoru letí i nahoru i plyn, jak dlouho to vydrží?

Vedle elektřiny nahoru letí i nahoru i plyn, jak dlouho to vydrží?

Rok 2019 začal s dost výrazným průvanem v našich peněženkách. Zdražilo toho spousta. Nejvíce však elektřina. Jenže, jak se zdá, tím to nekončí. Velmi brzy to nevydrží ani plyn.

Tam to však nebude tak jednotné.

Datum: 21. 06. 2024
Kategotrie:
Celý článek
Dávejte si pozor na podomní prodejce!

Dávejte si pozor na podomní prodejce!

Po otevření trhu s elektřinou se na českém trhu objevila spousta nových dodavatelů, kteří se snaží získat nové zákazníky různými praktikami. K těm nečistým patří především podomní prodej, při němž se obchodníci neobávají užít ani většího nátlaku. Jejich oblíbenou skupinou jsou přitom zejména senioři, jimž zcela bez skrupulí a s úsměvem na tváři vnucují nevýhodné smlouvy.

Datum: 19. 07. 2024
Kategotrie:
Celý článek
Jak ušetřit za vodu

Jak ušetřit za vodu

Je jen otázkou času, kdy po zdražování plynu a elektřiny, přijde na řadu zdražování vody. Už tak je šetření s vodou dost náročným úkonem. Zdá se vám, že vícesnad již není možné udělat? Možná přece jen existují nějaké možnosti. Máme pro vás nějaké tipy, s nimiž možná docílíte k úspoře.

Datum: 27. 07. 2024
Kategotrie:
Celý článek