Ušetříte s námi ročně
více než 115 770
TIP: Jak získat slevu?
  • 1. Formulář vyplníte za 1 minutu
  • 2. Obratem Vám zavoláme s kalkulací slevy
  • 3. Vše potřebné za Vás bezplatně vyřídíme
  • 4. Ušetříte s námi až 115 770 Kč ročně

Dávejte si pozor na podomní prodejce!


19. 07. 2024

Dávejte si pozor na podomní prodejce!

Po otevření trhu s elektřinou se na českém trhu objevila spousta nových dodavatelů, kteří se snaží získat nové zákazníky různými praktikami. K těm nečistým patří především podomní prodej, při němž se obchodníci neobávají užít ani většího nátlaku. Jejich oblíbenou skupinou jsou přitom zejména senioři, jimž zcela bez skrupulí a s úsměvem na tváři vnucují nevýhodné smlouvy.

Byť mnoho lidí nechápe, jak někdo může takto nevýhodnou smlouvu podepsat, když je přeci zcela zřejmé, že se jedná o podvodníky, senioři jsou velmi snadnou obětí a podepíší. Může za to skutečnost, že nejsou tak informovaní, nejsou schopni odolat nátlaku a rádi by ušetřili nějakou tu korunu. Pakliže obchodník působí důvěryhodně, prokáže se jakousi průkazkou, má dobré manipulativní dovednosti a umí to se slovy, nemusí si svého oklamání ani všimnout. Tito lidé moc dobře ví, co dělají a také ví, jak na to.

Nejčastější triky podomních prodejců

Podomní prodejci jsou velmi dobře proškoleni a ví moc dobře, koho oslovovat, tedy ty, u nichž mají velkou šanci uspět. Nenechte se zmást řečmi o kontrolách a nutné potřebě vidět váš elektroměr, fakturu a podobně. Dodavatelé energií neobchází domácnosti! Veškeré jejich kontroly jsou vždy ohlášené a provádí je konkrétní distribuční společnost.

K nejčastějším trikům těchto podomních obchodníků patří přitom tvrzení, že jsou vyslanci velkých dodavatelů, ponejvíce se hlásí k ČEZ, RWE, E. O. N. anebo se dokonce prokazují za pracovníky Energetického regulačního úřadu. Rádi by prý zkontrolovali elektroměr, informovali se o tarifech, distribučních sazbách a nabízí vám zajímavou slevu, chtějí vidět poslední vyúčtování za elektřinu a vše je samozřejmě spojeno s podepsáním nové smlouvy. Cílem podomního prodejce je získat vaše údaje, aby mohl vytvořit novou smlouvu, a to i bez vašeho souhlasu. Pokud je získá, má vyhráno.

Jak na podomní prodejce?

Byť většina měst přijala vyhlášku a podomní prodej zakázala, stále se mu u nás velmi dobře daří. Je tomu tak i přesto, že mohou být pokutováni. Jedinou cestou, jak na podomní prodejce, je jednoduše neotvírat. Jakmile je totiž necháte mluvit, začne vás namotávat a zvyšuje se tím šance, že nakonec získá to, proč si přišel. A pokud už uděláte tu chybu a rozhodli jste se nechat ho vymluvit, zapamatujte si, že nikdy, ale doopravdy NIKDY, se nesmíte nechat zpracovat, abyste mu ukázali smlouvy nebo poslední vyúčtování.

Co dělat, když jste smlouvu podepsali?

I přes veškerá ponaučení jste smlouvu mezi dveřmi přeci jen podepsali? Je to zlé, ale ani to naštěstí není bezvýchodná situace. Podle energetického zákona máte právo od podepsané smlouvy do 5 dnů před zahájením dodávky odstoupit. Pozor však, k odstoupení musí dojít v písemné podobě a vždy je nutné doručit ji doporučeně, abyste v rukách měli příslušný doklad.

Spočítejte si úsporu a ušetřete:

Tento článek naleznete v kategorii

Podobné články


Kdy se vyplatí podlahové topení

Kdy se vyplatí podlahové topení

Polemizujete nad tím, zda topení elektřinou není přece jen příliš drahé? Ano, elektřina je stále dražší než plyn, ale v případě podlahového vytápění nemusí jít o žádnou překážku. Tam, kde se topí klasickými radiátory, musí topení dosáhnout teploty 60 stupňů, což je nákladově náročné. Podlahové si vystačí s o deset až dvacet stupňů nižší teplotou. Jde tedy o jedno z nejúsornějších řešení pro vytápění. Podlahové topení je navíc možné nainstalovat i dodatečně, do již vybavené domácnosti.

Datum: 23. 06. 2024
Kategotrie:
Celý článek
Jak ušetřit za energie v domácnosti

Jak ušetřit za energie v domácnosti

Zdá se vám, že děláte vše, abyste co nejvíce ušetřili, ale ony neustále zvyšující ceny jsou tak trochu proti vám. Je vůbec možné ještě nějakým způsobem ušetřit? Máme pro vás pár tipů, které by mohly být ve vaší snaze efektivní.

Datum: 26. 07. 2024
Kategotrie:
Celý článek

TOP 5 tipů, jak ušetřit na vytápění i během kruté zimy

Příjemné teplo v zimním období je příjemné, horší jsou pak ty účty za topení. Je ještě vůbec možné náklady za topení nějakým způsobem snížit? Nejde však o to, připravit se o příjemné teplo a zimu prožít v několika navrstvených svetrech..

Datum: 01. 07. 2024
Kategotrie:
Celý článek