Ušetříte s námi ročně
více než 115 770
TIP: Jak získat slevu?
  • 1. Formulář vyplníte za 1 minutu
  • 2. Obratem Vám zavoláme s kalkulací slevy
  • 3. Vše potřebné za Vás bezplatně vyřídíme
  • 4. Ušetříte s námi až 115 770 Kč ročně

Zelená k úsporám pokračuje!


10. 07. 2024

Zelená k úsporám pokračuje!

Zelená úsporám představuje program, jenž je určen majitelům domů, kteří tak získají šanci vybudovat si ekologický domov za méně peněz.

Program vznikl v roce 2009, kdy byl vyhlášen vůbec poprvé. Tehdy bylo majitelům rodinných domů a bytů vyplaceno více než 20 miliard korun. Nová zelená úsporám bude nově probíhat formou tzv. kontinuální výzvy, v jejímž průběhu budete moci žádat o dotaci až do roku 2021. V roce 2016 je k dipozici pro tyto účely 2,85 miliard korun.

Nová zelená úsporám je bez omezení

Hlavní změnou v programu Zelená úsporám je změna z běžné výzvy na kontinuální. Program bude probíhat nepřetržitě až do roku 2021. Výhodou této výzvy je, že žadatel si může svou akci pečlivě naplánovat a přizpůsobit ji svým finančním i časovým možnostem. V průběhu těchto let pak bude mezi lidi rozděleno cca 27 miliard korun, které stát získal prodejem emisních povolenek. Realizaci úsporných opatření tak můžete provádět po částech i v průběhu několika let.

Nová zelená úsporám fandí fotovoltaickým systémům

Jde o další novinku, která je určena podpoře fotovoltaických systémů na výrobu elektřiny a ohřevu teplé vody přímo v domácnostech. Výše dotace přitom může dosahovat až 100 000 korun.

Zelená úsporám přinesla řadu změn

Nová zelená úsporám je určena všem majitelům rodinných domů, kteří chtějí získat dotaci na zateplení domu, výměn elektrického zdroje tepla (za tepelné čerpadlo nebo solární panely) nebo také výměnu oken a dveří. Program rovněž podporuje i výstavbu nových domů s nízkou energetickou spotřebou. Omezeny jsou naopak dotace týkající se změny neekologických zdrojů vytápění na které je možné získat peníze formou tzv. kotlíkových dotací, což je pro změnu Operační program Životního prostředí. V rámci tohoto programu je tak možné proto měnit elektrické zdroje za ekologičtější a účinnější tepelná čerpadla nebo solární systémy.

Jak zažádat o dotaci?

O dotaci Zelená úsporám je možno zažádat předem, v průběhu, ale i po dokončení realizace všech podporovaných opatření. Nutné je k tomu podat perfektně zpracovanou žádost. Podání žádosti je jednoduché, možné je to i elektronicky prostřednictvím formuláře na internetových stránkách www.novazelenausporam.cz. Přiložit k tomu je nutné i předepsané přílohy a celou dokumentaci odešle poštou nebo osobně do 5 od vyplnění na příslušné krajské pracoviště. Úřad má pak 9 týdnů na vyřízení vaší žádosti i poslání peněz.

Spočítejte si úsporu a ušetřete:

Tento článek naleznete v kategorii

Podobné články


Ceny za plyn od roku 2019 stoupnou, jak si zajistit levnější?

Ceny za plyn od roku 2019 stoupnou, jak si zajistit levnější?

Dost dlouhou dobu ceny za plyn klesaly, nyní však nastala změna a od nového roku nás čeká zdražování, velké zdražování. Bohužel s tím nejde dělat, nebo přece jen jde?

Datum: 20. 07. 2024
Kategotrie:
Celý článek
Vedle elektřiny nahoru letí i nahoru i plyn, jak dlouho to vydrží?

Vedle elektřiny nahoru letí i nahoru i plyn, jak dlouho to vydrží?

Rok 2019 začal s dost výrazným průvanem v našich peněženkách. Zdražilo toho spousta. Nejvíce však elektřina. Jenže, jak se zdá, tím to nekončí. Velmi brzy to nevydrží ani plyn.

Tam to však nebude tak jednotné.

Datum: 21. 06. 2024
Kategotrie:
Celý článek
Po skončení topné sezóny si objednejte kominíka a zvažte změnu dodavatele

Po skončení topné sezóny si objednejte kominíka a zvažte změnu dodavatele

Topná sezóna oficiálně končí 31. května a doba po jejím skončení je ideální proto, abyste si objednali kominíka pro očistu a kontrolu komína i spalinových cest. Nenechávejte objednávání kominíka až na poslední chvíli. V červnu mají obvykle již plné diáře a najít tak volný vhodný termín nemusí být snadné. Objednejte si proto svého kominíka včas.

Datum: 19. 07. 2024
Kategotrie:
Celý článek