Ušetříte s námi ročně
více než 115 770
TIP: Jak získat slevu?
  • 1. Formulář vyplníte za 1 minutu
  • 2. Obratem Vám zavoláme s kalkulací slevy
  • 3. Vše potřebné za Vás bezplatně vyřídíme
  • 4. Ušetříte s námi až 115 770 Kč ročně

Malý / velký převrat v placení za elektřinu


17. 07. 2024

Malý / velký převrat v placení za elektřinu

Již s příchodem roku 2017 se můžeme těšit na malou/ velkou revoluci ve způsobu placení za elektrickou energii. Příští rok se totiž budou platby odvíjet od velikosti jističe, nikoliv skutečné výše spotřeby. Vskutku senás tato změna cen za elektřinu dotkne minimálně?

S touto zprávou šokoval obyvatele České republiky, na přelomu roku 2015 a 2016, přišel Energetický úřad. Po vlně nevole, a to i přes své původní tvrzení, že se změna běžného spotřebitele výrazně nedotkne, se rozhodla zjistit, jestli tomu tak skutečně bude.

Změna plateb je dle Energetického regulačního úřadu nevyhnutná

Podle Energetického regulačního úřadu je změna tarifů nevyhnutná. Na energetickém trhu proběhly zásadní změny. Jde především o přípravu české energetiky na chytré sítě a decentralizovanou výrobu elektřiny, která má v budoucnosti spotřebitelům umožnit vlastní výrobu prostřednictvím solárních panelů. Jestli by však prý dříve nedošlo ke změnám plateb, tak by dle ERÚ nakonec náklady nesly domácnosti, které by solární panely neužívaly. A proto se úřad rozhodl přimět domácnosti, aby si neinstalovali větší jističe, než je opravdu potřebné. Běžně je dnes kapacita jističe v domácnosti až dvojnásobně vyšší oproti reálné potřebě. Změnu schvalovali i energetické společnosti, které ji visí jako spravedlivější.

Zdražení mělo být o 10 až 20%

Podle Pražské energetiky má jen v Praze naddimenzovaný jistič 20% zákazníků. Ti všichni by podle nových tarifů měli zaplatit o 10% více, pokud si nenechají svůj jistič vyměnit za menší. Výměna přitom není zadarmo, ale vychází cca na 5 až 7000 korun. Pro velký počet zájemců se zvažovalo i o jednorázové státní dotaci. Výměna jističe za menší by měla přinést 20% úsporu.

Tohle se týkalo Prahy, tisíce lidí v zemi však měli zaplatit o desítky procent více

I když se Energetický regulační úřad dlouho hájil, že neočekává žádný drastický dopad, realita je jiná. Řadě lidí totiž nepomůže ani výměna jističe. Jde např. o chalupáře, majitelé garáží, dílen a podobně, kteří vyšší jistič jednoduše potřebují pro provoz elektrického zařízení a jejich spotřeba je nárazová. I když tak použijí třeba cirkulárku jen několikrát do roka, za spotřebovanou elektřinu by díky novému zákonu měli zaplatit až o několik desítek procent více. Jelikož se Energetický regulační úřad střetl s nevolí, rozhodl se zjistit, kolik spotřebitelů by se to mělo týkat. Původně si totiž myslel, že jde pouze o pár tisícovek lidí…

Malý/velký v platbách za elektřinu převrat se prozatím nekoná

Již za 3 měsíce však ze své snahy ERÚ ustoupil. Nové tarify za platbu elektřiny se tak v roce 2017 konat nebudou. Velká vlna kritiky byla tak přinesla své ovoce. Návrh Energetického regulačního úřadu byl shledán za špatný a byl vrácen k přepracování.

Spočítejte si úsporu a ušetřete:

Tento článek naleznete v kategorii

Podobné články


Mějte své energie pod kontrolou

Mějte své energie pod kontrolou

Chcete vědět, jak v této době ušetřit za energii? Jistě, něco můžete ohlídat, když budete dbát na to, abyste zbytečně nesvítili, užívali úsporné spotřebiče a žárovky. Významné je  i absolutní vypínání elektrospotřebičů, kdy nedopustíte, aby vaše spotřebiče byly v pohotovostním režimu anebo aby jen spaly.

Datum: 23. 07. 2024
Kategotrie:
Celý článek
Jak ušetřit za bydlení

Jak ušetřit za bydlení

Platby za bydlení patří k těm nejvyšším položkám z rodinného rozpočtu. I když se to zdá nemožné, stále existují cesty a vy máte možnosti, jak své náklady za bydlení celkem jednoduše snížit.

Datum: 26. 06. 2024
Kategotrie:
Celý článek
Méně peněz od ledna dostanou i zelené elektrárny

Méně peněz od ledna dostanou i zelené elektrárny

Kromě toho, že od ledna za elektřinu více zaplatíme, zároveň se také snížil i příspěvek na elektřinu vyrobenou v obnovitelných zdrojích. Už několik let přitom na tyto elektrárny přispívají i běžné české domácnosti.

Datum: 21. 06. 2024
Kategotrie:
Celý článek