Ušetříte s námi ročně
více než 115 770
TIP: Jak získat slevu?
  • 1. Formulář vyplníte za 1 minutu
  • 2. Obratem Vám zavoláme s kalkulací slevy
  • 3. Vše potřebné za Vás bezplatně vyřídíme
  • 4. Ušetříte s námi až 115 770 Kč ročně

Wifi ve vlacích nebude


24. 06. 2024

Wifi ve vlacích nebude

Ještě na podzim České dráhy slibovali wifi ve všech dálkových spojích, dnes je tomu úplně naopak. České dráhy zvažují limity ve svých vlacích a je možné, že místo směrem do Evropy, kde jsou volná data zcela běžná, se vracíme do středověku. Co za to může?

Původně měly České dráhy tento rok zajistit wifi v 829 vlacích. Loni tomu tak bylo v 550. Byla z toho velká sláva a vyšlo o tom spousta radostných článků. Jedná se o krok, který je součástí plánované modernizace, kterou si dráhy naplánovali již před dvěma lety.

Jenže ouha, operátoři udělali Českým drahám čáru přes rozpočet.

Operátoři se na dráhy domluvili

Operátoři se domluvili a vypověděli jim smlouvu na stahování dat bez hranic. Nově chtělo více peněz. Rádi by chtěli, aby České dráhy platili podle využitých dat. Dráhy stojí před nelehkým rozhodnutím. Zdá se, že mají nůž na krku. Náklady by se jim mohly zvýšit až na trojnásobek nebo čtyřnásobek. Doposud za tuto službu ročně platili 15 milionů korun. Zatím se jeví, že na poněkud vyděračský přístup nepřistoupí a půjdou do možnosti omezování dat. Nebylo by tak možné stahovat velké objemy dat (to se týká aktualizací, filmů, ale i skypování). Zrušení nebo omezení internetu se však brání.

Možnou cestou je vypsání nové zakázky pro operátory

Vzhledem k tomu, že České dráhy měli v plánu wifi ve vlacích rozšiřovat, mohou tuto nemilou situaci vyřešit novou zakázkou na operátory, kteří budou za daných podmínek čerpání dat ve vlacích nadále zajišťovat.

Téma ceny dat je aktuálně dost ožehavé. Řeší se na všech frontách. Zatím vedení nepřišlo k žádnému konstruktivního řešení.  

Spočítejte si úsporu a ušetřete:

Tento článek naleznete v kategorii

Podobné články


Jak vybrat to nejlepší cestovní pojištění

Jak vybrat to nejlepší cestovní pojištění

Doba dovolených se blíží, a proto velká většina lidí si právě prohlíží katalogy a hledá tu nejlepší dovolenou. Aby se však dovolená snů neproměnila v noční můru, je dobré při jejím plánování myslet i na cestovní pojištění, bez něhož se žádná dovolená v zahraničí neobejde. Samozřejmě, risknout to můžete, ale nemusí se vám to vůbec vyplatit. Víte však, jak vybrat to nejlepší cestovní pojištění?  

Datum: 29. 06. 2024
Kategotrie:
Celý článek
Jak ušetřit mobilní data

Jak ušetřit mobilní data

Jen málokdo se dnes obejde bez internetového připojení. Aby vše fungovalo,neobejdete se bez mobilních dat. Bohužel i přes sebelepší tarif je snadné je rychle vyplýtvat. Co si budeme povídat, balíčky nabízené operátory jsou v dnešní době dost nedostatečné. Jejich cena je přitom stále vysoká. I proto si lidé kladou otázku, jak je co nejlépe ušetřit.

Datum: 19. 06. 2024
Kategotrie:
Celý článek

Kdy se hodí rychlá půjčka

Rychlá půjčka, nebo také i půjčka před výplatou, představuje krátkodobou půjčku, kterou je nutné splatit obvykle do jednoho měsíce. Existuje sice možnost prodloužení, ale výše poplatků není zrovna příznivá. Nehodí se tedy brát si ji pro všechny případy.

Datum: 03. 07. 2024
Kategotrie:
Celý článek